In actie voor KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge in actie voor het KWF

Tips in de voorbereiding van Sportmax

Vanuit SportMax van het Maxima Medisch Centrum, nemen ook een aantal (sport)artsen deel aan de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge. Zij zijn specialisten bij uitstek als het gaat om de voorbereiding op zware tochten. Daarnaast hebben zij veel expertise als het gaat om aangepast sporten en de opbouw van je conditie vanuit beperkingen, zoals ziekten, in sommige gevallen ook kanker. De artsen geven tips die elke deelnemer aan de Vrijthoftocht kan gebruiken in de voorbereiding.

Je voorbereiding op de Vrijthof-Vrijthoftocht begint nu!
Hoewel de lente nog moet beginnen, kijken veel wielersporters al uit de grote dag van de tweede editie van de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge. Tijdens dat evenement trotseren talloze sportievelingen de afstand die er die dag voor hen uitgestippeld is. Op dit moment zijn er zelfs al een aantal deelnemers die de dubbele afstand gaan rijden: zowel heen naar Maastricht en meteen weer terug!

Wie een dergelijke challenge onderneemt, moet goed voorbereid zijn. Een sportmedisch onderzoek bij het Cycle Performance Centre van SMC SportMax in Eindhoven kan een logische vertrekpunt zijn.

Een sportmedisch onderzoek of een keuring is niet verplicht maar het is wel aan te bevelen om het van tijd tot tijd te doen. Een inspanning waarbij je tussen de zes en twaalf uur onderweg bent, is immers een pittige kluif, die veel van het lichaam vraagt. Zeker als je pas net begint met fietsen en zulke inspanningen niet gewend bent.

Je wilt als sporter graag op een gezonde en verantwoorde manier te werk gaan. Met een sportmedisch onderzoek – de APK-keuring voor het lichaam – pak je het zorgvuldig aan en beperk je de risico’s die een dergelijke uitdaging met zich meebrengt.

Eigen gezondheid
Lex Houweling, bio/ergometrist van SportMáx, is zelf ook een fanatiek fietser en deed al meerdere keren mee met Alpe d’HuZes en meerdere triatlons. Het valt hem op dat deelnemers bij allerlei events deelnemen en hier het hele jaar voor trainen. Echter besteden ze weinig aandacht aan hun eigen gesteldheid. 

“We zijn met zoveel dingen bezig, dat we onze eigen gezondheid vergeten. Er zijn deelnemers die een zware inspanning leveren, zonder te weten wat hun lichaam eigenlijk aan kan.” Volgens Houweling is het voor elke sporter belangrijk om te weten:

 • hoe hun hart reageert op maximale inspanning
 • ook of de gewrichten een zware belasting aankunnen
 • mensen met een aandoening of ziekte, hart- vaatziekten in de familie
 • die jaren niet intensief gesport hebben
 • hartklachten tijdens inspanning
 • vermoeidheid
 • slecht herstel na een training
 • een beperkt sportverleden
 • ouder dan 50 jaar.

Sportmedisch onderzoek
Bij een sportmedisch onderzoek van SMC SportMáx (het Cycle Performance Centre) in Eindhoven word je uitgebreid gescreend. De sportartsen daar kijken vooral naar de belastbaarheid en conditie. Waar zitten de zwakke en sterke plekken in het lichaam? Is je hart in staat om zo’n stevige uitdaging aan te gaan? Wat is je omslagpunt? Op basis van de onderzoeksresultaten geven we een beweeg- en trainingsadvies.

 • Wie van plan is om deel te nemen aan het evenement, kan het beste ruim voor die datum een sportmedisch onderzoek laten doen. Hoe eerder je dat doet, hoe meer het sportmedisch onderzoek wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent.
 • Wij raden je een groot of uitgebreid sportmedisch aan als voorbereiding op de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge.
 • Voor afspraken en meer info: www.smcsportmax.nl

De Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door

© Vrijthof-Vrijthof Bike challenge All rights reserved