In actie voor KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge in actie voor het KWF

Toerclub Netersel

Als op zaterdag 23 april in Maastricht het startschot klinkt van de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge zijn er enkele tientallen fietsers van toerclub Netersel (TC Netersel) onder de deelnemers. Maar behalve de fietsers zijn er dan ook al een aantal wandelaars van dezelfde club onderweg, zij starten al een dag eerder voor hun tweedaagse op hetzelfde traject. 

Fietsen en Netersel, wat is het geheim van deze combinatie?

De wind blaast de laatste herfstbladeren het dorp uit en langs dorpshuis De Poel staat de kerktoren nog fier overeind. Het dorpscafé heet er de Driesprong en dat is tevens de ontmoetingsplek na de vermaarde zondagochtend trainingen.

“Sinds enkele jaren groeit onze club alleen maar,” stelt Dennis Baselmans vast. Hij is een van de fanatieke fietsers van de club, zit er in het bestuur en weet wat er leeft in Netersel. “Fietsen is hier al jaren populair,” zegt hij. “Natuurlijk mede door kermiskoers Presto Pedale, mar ongetwijfeld ook door de kasseien. Daardoor is het een populaire plek voor doorkomsten bij regionale wedstrijden.”

“Op een gegeven moment gingen we met een aantal liefhebbers mountainbiken en telkens meldden er zich nieuwe leden aan,” blikt hij terug. “Nu rijden we wekelijks in drie niveaugroepen en in elke groep zijn ook de nodige dames te vinden. Daardoor hebben we voor elk wat wils.”

De leden van TC Netersel trainen samen op doordeweekse dagen, maar daarnaast ook zeker op de zondagochtend. Daarnaast rijden ze veel toertochten in binnen- en buitenland, hebben ze elk jaar hun eigen toertocht en tegelijk met de kermis natuurlijk nog steeds de Presto Pedale. Daarom is het ook niet vreemd dat er aan de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge de kleuren van TC Netersel niet ontbreken.

“Deze challenge zet zich in voor het KWF om onderzoek naar kanker mogelijk te maken,” legt Dennis uit. “Ieder van ons heeft wel ervaringen in eigen omgeving en ook in 2019 namen wij met een aantal deel aan de eerste editie. Nu is de belangstelling alleen nog maar groter geworden. Er wordt al flink getraind om de 150 kilometer uit te kunnen rijden, daarnaast hebben we al mooi bij kunnen dragen aan de sponsoring voor deze tocht.”

De fietsers starten op zaterdagmorgen 23 april tussen 7.30 en 9.00 uur met hun mountainbike in Maastricht. Ze rijden over zandpaden en door de bossen via Opitter, Luijksgestel en Hooge Mierde richting het Vrijthof van Hilvarenbeek. Bij de laatste twee posten in Luijksgestel (Boscheind ) en Hooge Mierde (Luther 23) is het voor publiek mogelijk om de deelnemers aan te moedigen. Maar bij de finish op het Vrijthof in Hilvarenbeek is dat uiteraard ook mogelijk.

Wandelen

Marleen van Hoof (45) is ook lid van TC Netersel maar voor het weekend van 22 en 23 april verzet zij de bakens en gaat wandelen: 104 kilometer in twee dagen. “Het leek mij een mooie uitdaging waarvoor ik op dit moment flink in training ben,” laat ze weten.

Vanuit TC Netersel werd er een groepje gevormd en zij vertrekken al op vrijdagmorgen 22 april met een speciale train vanuit Tilburg. Hun startschot valt dan al om 6.00 uur in de ochtend en de finishlijn op dag 1 is in het Belgische Leopoldsburg. Op dag 2 wordt daar de route weer opgepakt en via Luijksgestel en Hulsel (café Het Drieske) lopen zij via een iets kortere route dan de fietsers naar Hilvarenbeek. Daar komen op het Vrijthof alle sporters, maar ook alle verhalen weer samen. En daar zal later op de avond het eindbedrag voor het KWF bekend worden gemaakt.

“Wij hebben met het wandelgroepje inmiddels al onze overbodige huisraad via marktplaats verkocht en de opbrengst is in de pot gegaan voor het KWF,” zegt Marleen. Het is een van de hartverwarmende initiatieven die zorgt voor de kleurrijke verhalen die er na afloop van de tocht ongetwijfeld zullen zijn.

De Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door

© Vrijthof-Vrijthof Bike challenge All rights reserved